El projecte Decidim el Camp de Morvedre, que s’ha desenvolupat al llarg del mes de març, culmina amb la trobada ciutadana amb els i les responsables polítiques

Des de fa temps, en Acció Ecologista-Agró ens preocupa la gran quantitat de megaprojectes que es planegen per al Camp de Morvedre, tots alhora, com si la capacitat d’acolliment d’aquest fora infinita.


Els 6 milions de metres quadrats a Parc Sagunt II, ara amb la gigafactoria de bateries de Volkswagen; L’ampliació de la tercera dàrsena al Port de Sagunt; L’AVE i l’ampliació del By-pass; Els projectes a la costa; Les factories de plaques fotovoltaiques; Les pedreres a les muntanyes. I tot açò a banda del que ja tenim: Parc Sagunt I, la central tèrmica, els polígons… Ningú podrà dir que ens privem de res!


Com a ciutadanes, hem participat de totes les maneres que hem pogut per a expressar els nostres dubtes. La més habitual és la de fer al·legacions durant el procés d’avaluació d’impacte ambiental de cada projecte per separat, al qual obliga la normativa ambiental vigent. Per a qui no conega la dinàmica, consisteix a llegir els documents escrits per persones de perfils tècnics (de l’àmbit de l’arquitectura, enginyeria…) sota l’encàrrec de l’empresa promotora del projecte, a vegades, la mateixa administració.


Persones voluntàries llegint centenars de pàgines i tractant de trobar una escletxa a la qual agarrar-se, sota un embull de dades, a voltes incomprensibles. Qualsevol persona, en principi, pot participar en el procés d’al·legacions, però la veritat és que són només les associacions, amb una certa capacitat de treball voluntari, les que poden realitzar-ho, deixant al marge a la majoria de la gent, que a vegades ni tan sols és conscient d’aquesta possibilitat.


Els mateixos municipis es veuen obligats, a vegades, a participar de les decisions que es plantegen sobre el seu territori a través de la redacció d’al·legacions, sent l’única manera que tenen de ser escoltats.


En altres ocasions, hem posat en marxa campanyes procurant arribar al màxim nombre de persones, fent servir el xicotet altaveu que poden representar per a nosaltres les xarxes socials. També ens hem organitzat en plataformes amb altres associacions representants de la societat civil, per a aconseguir que la nostra veu siga escoltada.


Ara mateix, la Plataforma en Defensa del Territori del Camp de Morvedre està immersa en la lluita per la defensa de Montíber, territori amenaçat per la planta fotovoltaica prevista per part d’Iberdrola i PowerCo, filial de Volkswagen.


Amb aquest panorama, el projecte Decidim el Camp de Morvedre naixia amb el suport de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la comarca i amb la intenció de promoure la participació ciutadana entorn del que està ocorrent al nostre voltant. Per a, com a mínim, donar opció a les veïnes i veïns a expressar les seues opinions, dóna’t que sols s’escolta una veu i volíem arguments per a crear opinió crítica.


Al llarg del mes de març, s’han dut a terme diferents activitats, per tal d’aconseguir aquest objectiu. En primer lloc, es va crear una pàgina web amb molta informació per a posar context el que està passant, així com tota la informació necessària per a participar en el projecte.



A continuació, es van celebrar dues sessions informatives sobre el patrimoni que tenim a la comarca i sobre els possibles impactes que els projectes planejats podrien tindre, d’emportar-se tots a cap. En les dues jornades, les persones participants es van acostar a la realitat des d’un punt de vista ambiental, econòmic i social, que són les tres perspectives que han de considerar-se per a poder parlar de vertadera sostenibilitat.

La següent activitat va consistir en un taller de participació, on, amb la dinamització de Jordi Grané, es va buscar el punt on posar els límits, expressant allò que es considera imprescindible mantindre per a la vida al Camp de Morvedre, considerant les implicacions de les noves propostes de desenvolupament.


Les conclusions a aquest taller es van dividir també en les tres visions esmentades: l’ambiental, l’econòmica i la social. I es van agrupar entorn de les principals preocupacions que té la ciutadania en cada àmbit, al fil de la informació rebuda en les primeres jornades. Així es resumien els impactes menys desitjables dels esmentats projectes territorials (punxa en la imatge, si no la pots llegir correctament):


Sobre la base d’aquestes consideracions es van afrontar les dues últimes jornades del projecte. La trobada amb els i les representants polítiques, responsables en major o menor mesura de la presa de decisions que afecta el nostre territori.

Per una banda, des de l’àmbit autonòmic, va resultar evident que quan la presa de decisions es centralitza, s’allunya de la realitat de les persones que hi viuen al territori i que, per tant, són les que patiran directament els impactes que els desenvolupaments projectats generen. També va quedar tristament de manifest que les mesures correctores derivades de les declaracions d’impacte ambiental no arriben a compensar la magnitud d’aquests impactes.


Una altra qüestió va ser com algunes mesures, que es prenen suposadament per a combatre el Canvi Climàtic, acaben generant impactes sobre el territori i la biodiversitat igualment greus, però que no es consideren o fins i tot queden invisibilitzats davant la necessitat de protegir el sistema econòmic capitalista.

A més a més, i particularment en el cas de l’elecció de Sagunt, la seua posició com a lloc estratègic i d’intersecció entre les diferents infraestructures proposades sembla justificar qualsevol resolució des dels despatxos del Cap i Casal, o des de Madrid.

En totes dues trobades, això sí, va quedar patent les poques possibilitats que tenen els municipis de formar part de les decisions, sent com són el primer nivell de representació de la ciutadania, la qual cosa genera una sensació d’impotència certament preocupant.


A la trobada amb els i les representants polítiques comarcals es va parlar també de l’abandonament per part de les institucions d’activitats tradicionals del sector primari, com l’agricultura, actualment molt desprotegides, i de la pèrdua de patrimoni natural i cultural que aquest abandó representa. Això es relaciona amb algunes de les qüestions plantejades durant els tallers, com l’especulació sobre el territori o la pèrdua de llocs de treball, sobretot entre persones en situació de major vulnerabilitat.


En conclusió, d’una banda, hi ha una sensació de fets consumats, amb una gran manca d’oportunitats de participació, i d’altra, tenim la percepció cada vegada més generalitzada que estem arribant, si no hem arribat ja, al límit d’ocupació i transformació del territori, sense que s’estiguen compensant, ni mínimament, tots els impactes socials, ambientals o econòmics que es preveuen.


En aquest sentit, fa ja uns mesos que des d’AE-Agró vam fer arribar a totes les institucions implicades una proposta de compensacions des del punt de vista ambiental, que ens sembla fonamental que es realitzen, sobretot pel que fa a la protecció dels espais naturals comarcals: el Riu Palància, les muntanyes litorals del Palància-Belcaire, les marjals, les platges, els espais submarins…


No obstant això, en la nostra experiència, la realitat és que la velocitat a la qual s’executen algunes iniciatives considerades estratègiques per a l’economia és incomparablement superior a la de les compensacions, que a vegades ni es posen en marxa, com malauradament sabem bé.


Esperem també que les mesures de protecció social, d’augment dels serveis públics necessaris per a cobrir la creixent demanda poblacional o altres que s’han considerat prioritàries al llarg del projecte Decidim el Camp de Morvedre siguen una realitat com més prompte millor.


I sobretot, agraïm a totes les persones que durant aquest mes s’han apropat per a participar activament i han aportat el seu gra d’arena per a una societat més democràtica i capaç d’escoltar posicions diverses. Ens queda la sensació de camí per recórrer. I esperem trobar-nos en ell per a avançar juntes en la construcció de la comarca que volem.


De fet, us convidem a totes i a tots a participar el pròxim dissabte 13 de maig en la jornada de presentació de les conclusions del projecte Decidim el Camp de Morvedre que tindrà lloc a les 11.00 hores a La Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara.


GRÀCIES. Pam a Pam!!!


Laura Llopis.

Share