En un moment decisiu per al present i futur del territori, el projecte Decidim el Camp de Morvedre naix amb la intenció de generar debat entorn dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i promoure la participació en la comarca.


Els ODS i l’Agenda 2030


Els ODS constitueixen una crida universal a l’acció per a posar fi a la pobresa, protegir el Planeta i millorar les vides i les perspectives de les persones a tot el món. En 2015, tots els estats membres de les Nacions Unides van aprovar 17 Objectius com a part de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, en la qual s’estableix un pla per a aconseguir els Objectius en 15 anys. A la Unió Europea tots els estats membres també han adquirit el compromís de complir amb aquesta agenda.

Els ODS tracten temes tan diversos com l’erradicació de la pobresa o el dret a una educació de qualitat. Però, també aborden l’acció pel Clima o la conservació dels ecosistemes marins i terrestres per a detindre la pèrdua de biodiversitat.


Tots els països ens trobem, doncs, davant la necessitat d’afrontar una agenda molt ambiciosa en un limitat període de temps. Malauradament, i segons dades de les mateixes Nacions Unides en el seu “Informe ODS 2022”, la confluència de crisi, dominada per la COVID-19, el Canvi Climàtic i els conflictes, estan posant en greu perill l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, juntament amb la mateixa supervivència de la humanitat.


Malgrat això, molts països del nostre entorn estan començant a qüestionar-se els models de vida i de consum predominants fins ara. Per exemple, França ha plantejat la prohibició de vols nacionals, quan siga possible realitzar el mateix trajecte amb tren en menys de dues hores i mitja, com un pas avant en la política mediambiental de reduir l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle.


A Dinamarca, el Danish Climate Council, assessor independent del govern, llançava fa poc la proposta de substituir dos terços del consum de carn per verdures i altres vegetals per a contribuir a l’esforç estatal per a aconseguir els ambiciosos objectius climàtics del país per a finals d’aquesta dècada.


Fins i tot, el Consell Europeu d’Investigació, institució que finança la investigació i innovació a la Unió Europea, ha iniciat una recerca enguany sobre com bandejar l’economia del creixement i garantir el benestar social i la sostenibilitat planetària.


Ací a casa, també hem vist com es llançaven propostes diverses des de diferents institucions, amb més o menys encert, i sent millor o pitjor rebudes per l’opinió pública. En definitiva, sembla clar que s’ha d’aprofundir en idees i accions coordinades, i, en gran manera, urgents, si realment es vol assolir el compliment de l’Agenda 2030 per als ODS.


Com es concreta tot això en el nostre territori?


Acció Ecologista-Agró fa anys que treballa al Camp de Morvedre per la consecució de molts d’aquests objectius. La restauració ambiental de platges, la defensa dels espais naturals, l’educació ambiental o les campanyes informatives sobre els macroprojectes a la comarca formen part de les nostres activitats habituals. I totes elles contribueixen a millorar algun dels aspectes contemplats en els ODS.


Però, és ben cert que estem en un moment crucial, amb multitud d’iniciatives afectant directament el nostre entorn. De manera que, depén de les decisions que es prenguen ara, la situació futura serà una o una altra.


Els debats oberts són molts. És possible el creixement il·limitat que promulga l’ortodòxia econòmica o s’han de suggerir alternatives? Com afrontem la necessària transició energètica sense que es convertisca en una eina per a l’especulació i la mercantilització, en mans de les grans companyies?


No s’haurien d’aplicar les millors pràctiques possibles per a la implantació de les energies renovables, a més de tindre en compte tots els factors implicats en el canvi global? Quins canvis socials i econòmics han d’escometre’s per a completar una transició ecològica justa?


Totes aquestes preguntes i moltes més es troben en el centre del debat, que no pot quedar en mans exclusivament d’unes poques persones. Fins i tot amb posicions de partida molt diferents, una societat veritablement democràtica i participativa necessita cada vegada més persones que interactuen entre elles, intervinguen en la presa de decisions públiques i generen diàlegs constructius, planificant l’acció pública de manera transparent i col·laborativa.


Decidim el Camp de Morvedre

Per això, el projecte Decidim el Camp de Morvedre va precisament dirigit a la societat civil, amb la finalitat d’establir un diàleg entre les persones que estan al capdavant de les decisions que afecten la nostra comarca i les persones que les viuran.


La iniciativa ha rebut una subvenció de la Conselleria de Participació per a la implementació i promoció dels ODS de l’Agenda 2030, abans mencionats, i, entre altres convocatòries, planteja xerrades informatives, obertes a tot el públic.


La intenció és conéixer de mà d’expertes de diferents àmbits quins són els valors ambientals, socials i patrimonials de la nostra comarca. I quin és el futur que ens espera, on estan les dificultats i reptes, quins mecanismes disposem per a protegir-nos, amb quins recursos comptem…


El projecte també consta d’un taller de participació i de dues jornades obertes amb representants dels governs autonòmic i municipal. L’aspiració és que les persones que prenen les decisions sobre el nostre territori coneguen la voluntat de la ciutadania.


En resum, pensem que ara és un moment vital, en el qual les coses que hi decidim dibuixaran el que serà la comarca en el futur més pròxim. Per això, necessitem una ciutadania informada, conscienciada i activa com a protagonista. T’esperem en el projecte Decidim el Camp de Morvedre. Participa!!!

Laura Llopis.

Share