Compartim alguns treballs realitzats per alumnes de Sagunt dins del projecte educatiu Participa!

El repte del projecte Participa! és demostrar a les nostres joves que amb la seua implicació poden canviar les coses. Demostrar que des de la societat civil podem millorar aspectes rellevants de la nostra societat, en este cas el medi ambient que els envolta. Esta iniciativa educativa, desenvolupada des de fa més d’una dècada per la Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró amb el suport de l’Ajuntament de Sagunt, ha sigut molt ben rebuda al llarg de tots estos anys pels centres d’educació secundària de la capital del Camp de Morvedre. Així ho demostra la gran quantitat d’alumnes que hi ha participat i un grup de professores i professors que repeteixen any rere any.

Marjal dels Moros

Aprendre fent és l’aposta del projecte Participa!, que consta de tres sessions de treball dins i fora de les aules. Per a començar, realitzem sempre una jornada sobre participació ciutadana i medi ambient a classe, seguida d’altra més pràctica que els permet passar a l’acció en un espai concret, com poden ser els parcs i jardins del municipi, les platges saguntines, el Riu Palància o la Marjal dels Moros i la Marjal d’Almardà-Almenara.

Eixida de camp que, permet a les més joves descobrir, conéixer i connectar amb la biodiversitat i els paisatges del seu entorn, a més a més de posar el seu granet d’arena en la seua conservació, i que és la base experiencial sobre la qual després realitzen la tercera sessió. En resum, primer detecten un problema mediambiental a classe, després actuen per a solucionar-lo i, finalment, comuniquen la seua intervenció i per què ha sigut important desenvolupar-la.

Esta comunicació es realitza per grups i es materialitza en un treball, que pot ser de diferents classes: un audiovisual, una cançó, un PowerPoint, una nota de premsa, una entrevista de ràdio… En general, els resultats obtinguts dels treballs de divulgació i posada en valor dels coneixements adquirits són sempre molt positius i, en alguns casos, sorprenents. El que ens indica l’enriquidora que pot arribar a ser esta tercera sessió del projecte, gràcies a l’esforç i la implicació de l’alumnat i el professorat.

I és que amb el Participa! no sols aconseguim sensibilitzar a les noves generacions sobre la importància de preservar i cuidar el nostre Planeta, començant pel nostre voltant. A més a més, els demostrem que és possible un aprenentatge dinàmic, participatiu i transversal. Amb el Participa! les i els alumnes s’adonen que documentar-se i estudiar, a banda de ser una necessitat per al seu desenvolupament personal i professional, també pot ser divertit. 

Tant és això que, sense assabentar-se, fent les seues exposicions, estan adquirint i enfortint les seues capacitats per a treballar en equip, per a escoltar a les companyes i també a la natura i per a debatre sobre les seues percepcions i preocupacions. Sense oblidar el reforç de les competències tecnològiques i comunicatives amb la realització d’estos meravellosos treballs. I tot això, fent partícip al medi ambient, qüestió totalment necessària.

Per tal que conegueu de primera de què estem parlant, compartim una entrevista radiofònica a alumnes del Participa! També us compartim des del nostre canal de YouTube alguns dels treballs audiovisuals de les estudiants de l’IES Maria Moliner. Com podreu veure, són vídeos que elles mateixes han gravat i muntat. I que destaquen per ser explicatius, creatius i visuals, a banda de pel treball que es nota que hi ha darrere.

A nosaltres, com a educadors i com a activistes, sempre ens fa especial il·lusió l’interés que les joves posen en l’elaboració de les seues investigacions i la seua capacitat d’acció. És a dir, per saber què fer i com en temes mediambientals. És per això que creiem que esta part del projecte és essencial i la més bonica de totes. I us animem a la resta de classes i instituts a què no us la perdeu el pròxim curs.

Entrevista radiofònica

Andrea Márquez.

Share