Este itinerari amb codis QR ha sigut possible gràcies a un dels nostres estudiants en pràctiques

La Comissió d’Educació Ambiental d’Acció Ecologista-Agró al Camp de Morvedre vos convida a descobrir la visita autoguiada a La Casa Penya perquè pugueu conéixer la història i la biodiversitat que amaga la Marjal d’Almardà-Almenara. Concretament, la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre que custodia AE-Agró en este aiguamoll Ramsar.

Enguany AE-Agró ha format, en la Marjal d’Almenara, a una desena de futurs professionals del medi ambient. Com vos hem comentat en altres ocasions, la preparació que realitzem amb estudiants universitaris o de cicles formatius és molt completa i innovadora.

En un entorn inigualable com és esta marjal, les i els alumnes en pràctiques prenen contacte amb la realitat ecològica, social i econòmica dels espais naturals, de manera que els és possible adquirir competències que sols els aspectes teòrics no poden cobrir. Tant és així que els avantatges que oferim amb el nostre programa de pràctiques queden reflectits en els excel·lents treballs elaborats pels estudiants en finalitzar el curs.

De fet, la nova visita autoguiada a La Casa Penya ha sigut possible gràcies a Tino Albert, estudiant del Cicle Superior de Gestió Forestal i del Medi Natural que esta primavera ens ha triat per a finalitzar la seua formació acadèmica. Durant el seu període de pràctiques, Tino ha estat en contacte amb les companyes que treballen cada dia en la conservació de la marjal i ha pogut descobrir de la seua mà els tresors naturals que hi amaga, així com el seu funcionament ecosistèmic.

Com ha resultat de tot açò, Tino ens ha presentat un projecte final de molta qualitat i que, fins i tot, podrem gaudir totes i tots quan visitem La Casa Penya i realitzem esta nova visita autoguiada. Durant este itinerari, descobrirem els valors de la Finca de Penya i la Marjal d’Almardà amb testimoni d’estudiants i experts.

Com? Doncs, escanejant codis QR amb el mòbil per a accedir a cinc vídeos. La temàtica de cadascun d’estos audiovisuals curts és diferent, contextualitzant tots en el seu conjunt l’espai natural on ens trobem, la seua història i el valor que cobra actualment. Per exemple, en el primer QR, ubicat a https://www.lacasapenya.comLa Casa Penya, Tino ens relata l’origen i les arrels d’esta antiga casa arrossera i com AE-Agró va aconseguir que es restaurara com a centre d’educació i voluntariat ambiental.

Ximo Galarza parlant de l’avifauna que hi habita la Marjal d’Almenara

Si marxem cap al primer dels observatoris de la Finca de Penya, trobem el segon QR amb el qual ens endinsarem per complet en la geomorfologia i l’evolució històrica de la Marjal d’Almenara amb Víctor Morillo, estudiant del doble grau de Ciències Ambientals i Enginyeria Forestal. I, com que l’aigua és el recurs més important i simbòlic dels aiguamolls, en el tercer, QR Mario Llobet, estudiant de Ciències Ambientals, descriu les peculiaritats hidrològiques d’esta zona humida, nodrida pel Palància.

En el següent codi, l’ornitòleg Ximo Galarza ens presenta l’avifauna més representativa i característica d’este aiguamoll Ramsar. I per a acabar, en l’últim QR, Tino ens explica com ha evolucionat el paisatge de la marjal i reflexiona sobre mesures necessàries per a preservar ecosistemes tan fràgils com este i que, des d’AE-Agró, posem en marxa o afavorim amb una ferramenta de diàleg tan eficaç per a la conservació com és la custòdia del territori.

Tino Albert en els audiovisuals realitzats.

De segur que t’has quedat amb ganes de saber més. Així que este estiu, vine a la marjal i completa la nova visita autoguiada de La Casa Penya, alhora que fas nous descobriments passejant per esta zona humida perquè és una caixa de sorpreses. I recorda que si vols fer una visita amb monitors, obrim tots els diumenges!!!

Andrea Márquez.

Share