Celebrem amb la Colla Verda el Dia Marítim Europeu

Segons l’informe Marine Messages II de l’AEMA, l’Agència Europea del Medi Ambient, l’estat actual de conservació de les mars a escala europea no és bo. De fet, els ecosistemes marins ja estan patint una degradació significativa a conseqüència de les incessants pressions antròpiques a les quals estan sotmesos. Actuar no és una opció, és una obligació.

Per això, enguany, 28 països s’han sumat a celebrar el Dia Marítim Europeu (European Maritim Day, en anglés), una iniciativa de conscienciació i activisme amb què es pretén arribar a les noves generacions i construir-ne conjuntament un futur més sostenible. D’entre els 630 esdeveniments, a desenvolupar entre abril i octubre de 2022, Acció Ecologista-Agró vol convidar-vos a la plantació dunar que, amb motiu d’esta celebració transfronterera, realitzarem amb la Colla Verda el dissabte 22 d’octubre a la platja del Port de Sagunt (Camp de Morvedre, València).

La contaminació, la sobreexplotació dels recursos, la introducció d’espècies exòtiques invasores, l’escalfament global i els nombrosos efectes del canvi climàtic s’abanderen com a grans protagonistes de la situació en què es troben la Mediterrània i la resta de mars i oceans. Les problemàtiques, com veieu, són molt variades i tenen un factor comú: l’ésser humà.

De manera que per a fer-les front és imprescindible el compromís de totes i tots. Al respecte, en AE-Agró, dins del nostre marge d’actuació, fa molts anys que organitzem xarrades informatives, campanyes de protesta i accions directes sobre el medi marí i costaner dirigides al conjunt de la ciutadania.

En la defensa de la biodiversitat marina i la supervivència de sectors econòmics tan importants com són la pesca tradicional i el turisme, fa huit anys encetàrem la campanya Petroli? No, gràcies!!!, en oposició a les prospeccions petrolieres al Golf de València, encapçalades per Cairn Energy amb aleshores la connivència del Govern Espanyol i la Generalitat Valenciana. Recordem que l’empresa pretenia bombardejar la nostra mar amb explosions acústiques superiors als 250 decibels que provocarien danys irreparables en la fauna.

No obstant, contra tot pronòstic, els moviments socials del moment, inclòs el nostre, vam xafar fort i lideràrem una lluita victoriosa, que finalitzà amb la renúncia de la multinacional a buscar petroli entre València i Balears i, gràcies a la qual, aconseguirem aturar el genocidi marí de què la Mediterrània anava a ser escenari.

Pel que fa a la conservació de la vegetació autòctona litoral i marina són diverses les tasques desenvolupades per la nostra associació. D’una banda, des de l’any 2016, el col·lectiu comarcal d’AE-Agró Camp de Morvedre i el Club de Buzos realitzen el seguiment anual de la praderia de posidònia (Posidonia oceanica) del litoral d’Almardà, al terme municipal de Sagunt.

Dins del programa POSIMED, aquesta iniciativa de ciència ciutadana en què col·laborem ens ha permés conéixer que, malgrat l’estat de “salut” desfavorable en què es troba la posidònia en general, la cobertura que té l’espècie en la zona d’estudi a Almardà es manté estable. També, a partir de les immersions fetes, hem pogut constatar la mortaldat massiva que les nacres (Pinna nobilis) estan patint a causa de la presència d’un paràsit, l’Haplosporidium. Aquesta és una informació indispensable per al disseny d’estratègies d’actuació conduïdes a millorar i recuperar ambdós tresors naturals.

D’altra banda, en un ambient més distés i participatiu, organitzem plantacions de flora dunar a les platges de Sagunt. Durant el curs escolar, amb el projecte Participa!, les fem amb alumnes d’instituts perquè se sensibilitzen sobre la importància i la necessitat de conservar aquestos ecosistemes. Les dunes, a més a més de ser l’hàbitat de molts animals i plantes, constitueixen una barrera natural que ens protegeix als humans dels temporals i que actua com a fre davant l’erosió i regressió de les nostres platges.

Amb el mateix repte, cada tardor la Colla Verda, el projecte de voluntariat mediambiental de l’Ajuntament de Sagunt i AE-Agró, organitza unes jornades per pintar de verd les dunes del municipi. De fet, enguany, la primera plantació dunar de la Colla Verda serà la del dissabte 22 d’octubre a la platja del Pantalà del Port de Sagunt, on celebrarem el Dia Marítim Europeu de la millor manera possible: sembrant la nostra llavor en la recuperació de la floradunar autòctona.

Des d’AE-Agró us convidem a participar en aquesta i la resta de plantacions dunars que tenim amb la Colla Verda aquesta tardor. Vine i celebra amb nosaltres el Dia Marítim Europeu. Comboia’t, la Mediterrània et necessita!!!

Andrea Márquez.

Share